Baggrund
Området Voksenhandicap, Socialforvaltningen i Aarhus Kommune, gentænkes i disse år med pejlemærkerne Borgeren, Samfundet, Fagligheden og Organisationen på vej mod visionen Livsmestring. Livsmester udgør én af de centrale udviklingsprocesser, der skal bidrage til at skabe bevægelser i og omkring organisationen Voksenhandicap – på vej mod styrket livsmestring. Livsmester realiseres i et samarbejde med Velux Fonden i perioden efteråret 2017 – foråret 2020.

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse
Baggrunden er, at Voksenhandicap i stigende grad oplever, at borgere ønsker at mestre deres eget liv og styrke deres udviklingsmuligheder som menneske og medborger i samfundet. Borgernes ønsker stiller krav til, at vi som professionelle samarbejdspartnere og organisation udvikler, hvordan vi møder og samarbejder med den enkelte borger - på vej mod styrket livsmestring. Vi ønsker at fokusere på, hvordan vi i samspillet – mellem borgere, netværk og professionelle samarbejdspartnere – kan udvikle processen omkring handleplansarbejdet, så vi styrker borgernes potentiale for udvikling i livet.
Voksenhandicap ønsker at udvikle samspillet omkring handleplaner med afsæt i de lovgivningsmæssige rammer omkring §141- handleplanen, som den koordinerende plan i borgerens liv.
Invitation til Livsmester
Livsmester er en kultur- og kompetenceudviklingsproces, der er en central del af Voksenhandicap Gentænkt. I Livsmester udforsker vi over de kommende 2 år, hvordan vi kan styrke samspillet i og omkring handleplanen - på vej mod styrket livsmestring. I Livsmester inviterer vi borgeren, det private netværk og professionelle samarbejdspartnere til at udvikle, hvordan vi i mødet og samspillet med hinanden forstærker borgerens muligheder for at mestre sit liv som menneske og medborger i samfundet.
De unge voksne - i og på tværs af Voksenhandicap
Livsmester er målrettet de unge voksne mellem 17 - 35 år. Målgruppen er nærmere defineret til de borgere og samarbejdspartnere, der har tilknytning til Rådgivning og Visitationscentret, Borgercenter Midt og Borgercenter Vest. Målet er, at vi i processen opnår at:
- Borgere - og deres private netværk – oplever en styrket livsmestring som menneske og medborger i samfundet med særligt fokus på mestring af samspillet omkring handleplanen. Herunder at borgeren og det private netværk oplever, at det er borgerens ønsker, håb og mål i livet, der er i centrum i samspillet i og omkring handleplansprocessen.
- Professionelle samarbejdspartnere - medarbejdere og ledere i Voksenhandicap - oplever at understøtte borgernes livsmestring som menneske og medborger i samfundet med særligt fokus på at styrke samspillet omkring handleplanen. Herunder at de professionelle samarbejdspartnere understøtter borgerens ønsker, håb og mål i livet samt at organisationen styrker en helhedsorienteret og koordinerende indsats i og omkring borgerens plan.
Livsmester er afgrænset til at involvere i alt ca. 75 borgere og deres netværk samt ca. 75 medarbejdere og ledere i Voksenhandicap fordelt på Rådgivnings og Visitationscentret Voksenhandicap, Borgercenter Midt og Borgercenter Vest. De involverede bliver en del af såvel de konkrete Læringsforløb på vej mod Livsmester som Kultur- og kompetenceudviklingsprocessen på vej mod Livsmester som helhed.
Markører - dialog, refleksion og netværk
Den bærende tilgang i Livsmester er Åben Dialog. I Åben Dialog arbejder vi kort fortalt dialogisk, reflekterende og netværksorienteret i mødet med den enkelte borger, dennes private netværk samt professionelle samarbejdspartnere på tværs af fagligheder og organisatoriske grænser. Markørerne dialog, refleksion og netværk er derfor centrale i måden, hvorpå vi mødes og udvikler praksis – på vej mod Livsmester. I udviklingsprocessen udforsker vi, hvordan vi kan oversætte og omsætte disse markører i praksis, så vi i fællesskab udvikler en (mere) dialogisk, reflekterende og netværksorienteret praksis i og omkring handleplansamspillet i Voksenhandicap.
Tilgangen forbinder sig i teori og praksis til det Fælles Faglige Fundament i Voksenhandicap Gentænkt, og i processen er vi særligt opmærksomme på, hvordan Livsmester kobler sig til og bidrager til at forstærke og de bærende faglige tilgange og metoder i Voksenhandicap.